Cei interesați să se racordeze la rețelele de gaze naturale pot face asta gratuit, companiile distribuitoare fiind cele care suportă acum aceste costuri, potrivit unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ce se aplică deja.

Mai exact, după cum apare în Ordinul ANRE nr. 178/2020, toate activitățile necesare, dar și costurile racordării viitorilor clienți finali casnici la rețeaua de gaze naturale vor fi acoperite de către operatorul rețelei de distribuție a gazelor.

Concret, în ordin scrie că lucrările de racordare la rețeaua de gaze naturale “sunt finanțate de către OSD – operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale – n. red..

De altfel, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Niculae Havrileţ, preciza, cu ceva vreme în urmă, fiind citat atunci de agerpres.ro, că firmele de distribuție a gazelor vor suporta costurile legate de racordarea la reţea a noilor clienţi, acestea regăsindu-se, ulterior, în factura consumatorilor, însă fără să depășească 1% din tariful de distribuție.

“Este vorba despre toţi consumatorii casnici şi unii non-casnici. Costurile de racordare vor fi suportate de operatorul de distribuţie, dar el are posibilitatea să le includă în planurile de investiţii anuale, care în final se vor transfera în tarifele de distribuţie, prin socializare”, a spus Niculae Havrileţ.

Reprezentantul ministerului a mai transmis și că ”[v]aloarea este foarte mică. S-a făcut un calcul, o estimare, iar tariful de distribuţie creşte aproape nesemnificativ. Este vorba de zero şi ceva la sută, sub 1%. Este o măsură bună, pentru ca toţi consumatorii, inclusiv cei din categoria vulnerabililor, să aibă posibilitatea să fie racordaţi şi să beneficieze de acest serviciu”.

Măsura este deja controversată, deoarece costurile cu noile racordări la rețeaua de gaze, pe care vor trebui să le suporte toți consumatorii în facturi, se vor ridica, potrivit lui Răzvan Nicolăescu, fost ministru al Energiei şi expert în domeniu, citat tot de agerpres.ro, la câteva milioane de euro, acesta criticând dur măsura.

sursa: avocatnet.ro

Share Your Thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked *