După ce se stabilise că firmele care nu-și plătesc datoriile fiscale scadente scapă de stabilirea de dobânzi și penalități de întârziere, pentru neplată, până la data de 25 octombrie 2020, termenul de aplicare a măsurii va fi prelungit, încă o dată, până la data de 25 decembrie 2020, conform unui proiect de OUG adoptat aseară de Guvern.

Guvernul a stabilit, prin OUG nr. 99/2020, ca firmele ce au datorii fiscale scadentenu fie nevoite să plătească dobânzi și penalități de întârziere, până la data de 25 octombrie 2020, inclusiv.

Totuși, aseară, Guvernul a decis o nouă prelungire a măsurii, de data asta cu două luni: noul termen va fi 25 decembrie 2020. Astfel, dobânzile și penalitățile vor fi calculate din nou începând din 26 decembrie 2020.

Executivul a decis prelungirea până la 25 decembrie a perioadei în care nu se percep dobânzi și penalități pentru obligațiile fiscale neachitate la termen, a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență. Până la 25 decembrie 2020, organele fiscale nu vor începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităților fiscale oferite corespunzător situației lor fiscale“, a transmis Ministerul Finanțelor într-un comunicat remis azi redacției noastre.

Așadar, din 26 decembrie 2020, contribuabilii care au datorii scadente vor fi puși din nou în situația în care neplata la termen a acelor obligații atrage după sine și stabilirea de dobânzi și penalități de întârziere.

Înainte de prelungirea adoptată aseară, Guvernul mai prelungise de câteva ori măsura. Cea mai recentă prelungire a venit pe 25 iunie 2020, când s-a stabilit termenul de 25 octombrie 2020.

În aceeași ședință, Guvernul a mai aprobat o eșalonare simplificată la plată pentru contribuabilii care au acumulat datorii bugetare începând cu data intrării în starea de urgență (16 martie 2020). Condiția principală pentru a accesa viitorul mecanism va fi ca, la data intrării în starea de urgență, contribuabilii să nu fi avut datorii la stat (va fi și o excepție). Cererile se vor putea depune până la 15 decembrie 2020, împreună cu propuneri de grafice proprii de rambursare.

Atenție! Proiectul de OUG trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

sursa: avocatnet.ro

Share Your Thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked *