Chiar dacă se va prelungi termenul raportării în Revisal, actele adiționale de majorare a salariilor tot până-n decembrie vor trebui încheiate

0 Replies

Guvernul vrea ca de la 1 ianuarie 2018 să majoreze salariul minim brut, ceea ce înseamnă că angajatorii vor trebui să încheie acte adiționale cu salariații și să raporteze schimbările în Revisal. De fapt, angajatorii ar trebui să facă la fel pentru toți angajații, în contextul trecerii contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) în totalitate în sarcina acestora din urmă, pentru a se evita scăderea salariilor nete. Deși ministrul muncii spune că se va prelungi termenul de raportare în Revisal, actele adiționale tot până-n decembrie vor trebui încheiate.

Salariul minim brut va crește, de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 la 1.900 de lei, în special pentru a acoperi transferul CAS și CASS în totalitate în sarcina angajaților. Măsura este inclusă într-un proiect de hotărâre de Guvern care urmează să fie adoptat în perioada următoare.

În momentul de față, Codul muncii impune încheierea de acte adiționale la contractele individuale de muncă, atunci când apar schimbări ale salariului brut, înainte ca acestea să producă efecte. Cu alte cuvinte, dacă Executivul va oficializa majorarea minimului brut pentru 1 ianuarie 2018, firmele vor trebui să încheie acte adiționale cu salariații cel târziu în decembrie 2017, ziua de 29 fiind ultima zi lucrătoare din acest an.

Potrivit hotărârii de Guvern ce reglementează Revisal, raportarea majorării salariului brut către Inspecția Muncii se face, de asemenea, înainte ca schimbarea să se aplice efectiv. Deci, momentan vorbim de același termen de 29 decembrie 2017.

De ce momentan? Pentru că Lia Olguța Vasilescu, ministrul muncii, a anunțat recent că Guvernul va da o hotărâre pentru a prelungi termenul de raportare în Revisal a majorării salariilor brute.

„(…) în perioada următoare vom veni cu o hotărâre de guvern care prelungește la 20 de zile lucrătoare — adică pentru toată luna ianuarie 2018 — perioada de introducere a contractelor individuale de muncă (adică raportarea în Revisal a majorărilor salariale –n. red.), astfel încât angajatorii să nu aibă niciun fel de problemă din acest punct de vedere”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, subliniind că sistemul Revisal este pregătit, din punct de vedere tehnic, pentru preluarea raportărilor de la angajatori.

Însă chiar și așa, ajutorul Guvernului va fi parțial, din moment ce se va prelungi numai termenul de raportare în Revisal, nu și cel de încheiere a actelor adiționale. Practic, actele adiționale tot până în decembrie 2017 vor trebui încheiate cu salariații, acest termen putând fi amânat numai prin ordonanță sau lege, nu prin hotărâre.

De ce trebuie angajatorii să majoreze brutul tuturor salariaților, indiferent că sunt plătiți sau nu cu minimul brut? Pentru a evita, în contextul trecerii CAS și CASS în totalitate în sarcina salariaților, scăderea salariilor nete.

În septembrie 2017, în evidențele Inspecției Muncii figurau 5,5 milioane de salariați activi. Practic, pentru a evita scăderile salariilor nete, angajatorii ar trebui să majoreze salariile brute pentru toți acești angajați.

Salariul brut este suma totală acordată angajatului, incluzând impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate statului. Salariul net este suma pe care o primește efectiv „în mână” angajatul, după scăderea taxelor salariale (acestea sunt reținute și plătite de angajator).

Atenție! Majorarea salariului minim brut la 1.900 de lei este o măsură inclusă momentan într-un proiect de act normativ. Pentru a se aplica, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro

Transferul CAS și CASS în totalitate la salariați: Cine câștigă și cine pierde în urma modificăriiDAMEN Shipyards Group devine acţionar majoritar la Şantierul DMHI

Share Your Thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Postari recente