Hărțuirea stradală va putea fi amendată de polițiști cu până la 100.000 de lei

0 Replies

Deși nu există momentan decât pedepse penale pentru faptele de hărțuire, în viitor, s-ar putea aplica inclusiv amenzi de până la 100.000 de lei pentru faptele de hărțuire în privat sau în public, potrivit unei inițiative legislative ce a fost recent înregistrată la Senat. Cu atât mai mult, dacă va fi vorba de hărțuirea cuiva în public, polițiștii vor trebui să aplice amenzi cât mai mari. Legislația din România nu atinge deocamdată expres subiectul hărțuirilor stradale (mai ales de ordin sexual) și cu atât mai puțin nu întâlnim o pedeapsă pe care polițiștii să o poată aplica în astfel de cazuri. De fapt, hărțuirea cuiva (fie în public, fie în privat) nu e pedepsită decât penal, în condițiile din Codul penal. Un proiect normativ ar putea veni să umple acest gol legislativ în viittorul apropiat. Astfel, hărțuirea cuiva într-un loc public va putea fi amendată de polițiști cu până la 100.000 de lei, potrivit Propunerii legislative pentru completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Documentul abia a fost înregistrat la Senat și trebuie dezbătut și supus votului în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului. Apoi, ca să se aplice, el trebuie aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial. Propunerea vizează orice fel de hărțuire, mai ales cea sexuală și psihologică, nu doar în public, dar și în privat. Dar dacă va fi vorba de hărțuirea stradală, de exemplu, va trebui aplicată o amendă mai mare, se subliniază în proiect. Ce înseamnă asta? Că polițistul va putea să amendeze pe loc persoana care e surprinsă hărțuind pe cineva, fără să trebuiască deschis un dosar penal pentru asta. “Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat. Săvârșirea în public de acte de hărțuire, hărțuire sexuală sau psihologică definite conform prezenti legi, constituie circumstanță agravantă (…) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 la 100.000 de lei, dacă faptele nu constituie infracțiuni”, scrie în proiectul de la Senat. Este adevărat că, la acest moment, doar în Codul penal găsim unelte pentru pedepsirea (penală) a celor vinovați de fapte de hărțuire. Iar un proces penal durează mult timp și șansele reale să se ajungă la o condamnare sunt mici. Tocmai de aceea, arată inițiatorii proiectului, e cazul să existe și amenzi contravenționale pentru astfel de fapte. Până atunci, iată aici ce presupune hărțuirea sexuală în Codul penal în vigoare acum. Art. 223 Codul Penal Hărţuirea sexuală (1) Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Atenție! Propunerea legislativă privind amenzile pentru hărțuire nu se aplică acum. Ca să intre în vigoare, ea trebuie votată în Parlament, aprobată de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet

Negocierea colectivă: Cum demonstrezi autorităților că ai discutat cu angajații ajustarea salariilor bruteO TRIPLĂ CRIMĂ care îngrozește o țară întreagă: soț, soție și soacră, omorâți în casă!

Share Your Thoughts

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Postari recente